Kozmetična nega aknaste kože

Kozmetična nega aknaste kože. Akne so ena najpogostejših kožnih bolezni. Običajno se prvič pojavijo malo pred puberteto med 10. in 13. letom. Nekateri pa akne prvič dobijo šele v odrasli dobi. Akne oba spola prizadenejo enako pogosto, vendar je med njimi nekaj razlik. Pri mlajših moških se pogosteje izražajo akne v hujši obliki, ter trajajo daljše obdobje. Pri ženskah pa so izbruhi aken pogosto povezani s hormonskimi spremembami med menstrualnim ciklom. Koliko časa bodo akne trajale ne moremo predvideti, običajno spontano minejo. Kljub temu pa je zdravljenje zelo priporočljivo, saj s tem lahko skrajšamo čas trajanja, zmanjšamo izraženost aken, ter preprečimo nastanek brazgotin.

Zdravljenje aken je odvisno od stopnje izraženosti bolezni, bolnikove starosti in spola. Akne vedno zdravimo individualno. Cilj zdravljenja je pozdraviti že obstoječe spremembe in preprečiti nastajanje novih. Običajno traja več tednov, da so rezultati zdravljenja vidni.

Uspešnost zdravljenja aken je  odvisna  ne samo od predpisane dermatološke terapije, temveč tudi od kozmetične nege, ki jo izvajate sami doma, le to pa dopolnimo še z nego v salonu.

Koža nagnjena k aknam je bolj mastna, pore so povečane, lahko je nekoliko zadebeljena, zato je čiščenje kože izrednega pomena.

Pri negi kože je pomembno, da prepoznamo tip kože in temu primerno prilagodimo izdelke za nego. Včasih si pomagamo tudi z digitalno analizo kože obraza, posebej če gre za bolj občutljivo kožo. Koža, ki je nagnjena k nastanku aken je mastna koža. Pri mastni koži so prisotne povečane pore. Običajno koža ni občutljiva, je debelejša in se na določenih mestih sveti, kar je lahko zelo moteče. Če takšno kožo umivamo z vodo, hitro postane spet mastna in se sveti

Nega aknaste mladostne kože

Mastna koža nikoli ne postane suha. Poleti in pozimi je enako mastna. Nikoli ne potrebuje le hidratantne kreme. Pore so razširjene in koža se sveti.

Za nego te kože uporabljamo čistilno sredstvo za mastno kožo, prav tako tudi tonik za mastno kožo. Zelo pomembno je čiščenje zjutraj in zvečer. S tem poskrbimo za pravilen pH kože in tudi na ta način preprečujemo vnetje. Kreme izbiramo samo za mastno kožo.

Manj mastna koža je običajno poleti normalna, pozimi pa lahko postane celo suha (dehidrirana) a se vseeno pojavljajo mozoljčki. Mnogi zato zmotno mislijo,  da je njihova koža suha in jo negujejo z neustreznimi preparati in s tem poslabšajo stanje aken.

Tudi take vrste kože tretiramo z preparati za mastno kožo, prilagodimo lahko tonik in kremo primerno za mastno kožo, bo pa nadomestila tudi vlago.

Nega aknaste zrele kože

Včasih se akne pojavijo v odrasli dobi. Tudi v tem primeru je priporočljivo, da za nego izbirate preparate, ki so namenjeni mastni koži. Pri zreli koži oziroma pri kožah po 30.letu je zaželeno, da so sestavine bogatejše in da vsebujejo tudi sestavine, ki bodo poskrbele za antiaging efekt.

Za nego te kože uporabljamo čistilno sredstvo za mastno kožo, pri toniku lahko naredimo izjemo.  Samo v primeru, da je vaša koža zelo mastna uporabite tonik za mastno kožo. Zelo pomembno je čiščenje zjutraj in zvečer. S tem poskrbimo za pravilen pH kože in tudi na ta način preprečujemo vnetje.

Po čiščenju nanesemo ustrezen serum in kremo.

V poletnem času je zaščita kože z ustreznim zaščitnim faktorjem zelo pomembna, še posebej, če so na koži prisotna vnetja ali se zdravite z antibiotiki, zaradi aken. Tudi pri teh kremah moramo biti zelo pozorni, da izbirate kremo, ki bo ustrezna za vaš tip kože.

kozmetična nega aknaste kože
kozmetična nega aknaste kože
POKLIČITE NAS
Scroll to Top