Vitiligo

Vitiligo | Kaj je vitiligo?

Vitiligo je kožna bolezen, pri kateri pride do nastanka belih lis na koži. Bolezen je pogosta, saj prizadene približno 1-2% celotne populacije. Pojavi se lahko kadarkoli tekom življenja, pri polovici obolelih pred 20. Letom starosti. Potek vitiliga je nepredvidljiv; bolezen lahko počasi napreduje, lahko ostane stabilna več let, žarišča lahko tudi spontano pigmentirajo, čeprav redko pride do popolne repigmentacije. Žarišča na koži so različno velika, pojavijo se lahko posamezne manjše bele lise na koži, lahko pa pride do popolne izgube pigmenta.

Vitiligo | Kaj povzroči nastanek vitiliga?

Predvidevajo, da je vitiligo avtoimuna bolezen, kjer pride v telesu do zavračanja in propada lastnih celic – v  primeru vitiliga pride do propada melanocitov v koži. Posledica tega je, da koža nima več pigmenta in postane bele barve.  Poleg vitiliga se lahko pri posameznih pojavijo tudi druge avtoimune bolezni, npr. bolezen ščitnice.

Vitiligo enako prizadene moške in ženske vseh ras, je pa bolj opazen pri ljudeh, ki imajo temnejšo kožo. Bolezen ni nalezljiva, običajno ne srbi in ne boli. Medicinsko ni dokazano, da bi kakršnakoli dieta vplivala na potek vitiliga.

Vitiligo
Vitiligo
Vitiligo

Kako izgleda vitiligo?

Za vitiligo je značilen pojav svetlih oziroma belih lis, ki so lahko različno velike, od nekaj milimetrov do več dlani, lise se lahko med seboj zlivajo. Pojavijo se lahko kjerkoli na koži, lahko posvetlijo tudi dlake in lasje, ki postanejo bele barve. Lise so običajno ostro omejene, robovi so lahko nepravilnih oblik. Spremembe se pogosto pojavijo simetrično.

Koža na teh mestih je brez zaščitnega pigmenta melanina, zato je zelo občutljiva na sonce. Na soncu ne bo nikoli postala rjave barve. Po daljši izpostavitvi soncu se bo pojavila rdečina, celo mehurji, kot posledica sončnih opeklin.

Kako postavimo diagnozo?

Diagnoza temelji na pogovoru dermatologa z bolnikom, ter na podlagi klinične slike, redko je potrebno opraviti biopsijo kože za histološki pregled.

Lahko pozdravimo vitiligo?

Vitiliga ni mogoče pozdraviti, zdravljenje lahko izboljša spremembe na koži. Običajno je kombinacija različnih terapij najbolj uspešna, popolno in trajno pigmentacijo težko dosežemo. Zdravljenje je uspešnejše, kadar začnemo zdraviti zgodaj po nastanku vitiliga, kadar gre za posamezna manjša žarišča ali kadar so spremembe na obrazu, vratu in trupu.

Kako lahko zdravimo vitiligo?

Vitiligo lahko zdravimo lokalno z visokopotentnimi kortikosteroidnimi mazili, inhibitorji kalcinevrina, analogi vitamina D, fototerapijo UVB 311 nm, možne so tudi kirurške presaditvene metode, ter laserska terapija, vendar se zadnji dve terapiji v Sloveniji rutinsko ne izvajata. Pri zelo razširjenem vitiligu prihaja v poštev tudi beljenje preostale pigmentirane kože. Zdravljenje je običajno bolj uspešno, če ga začnemo zgodaj po nastanku sprememb.

Kljub številnim različnim možnostim zdravljenja vitiliga žal nikoli vnaprej ne vemo, katera od možnosti bo za bolnika najbolj uspešna, zato običajno kombiniramo različne postopke zdravljenja med seboj.

V naši dermatološki ambulanti izvajamo naslednja zdravljenja in svetujemo glede:

  1. Zaščita pred soncem

Žarišče vitiliga so brez pigmentne zaščite, zato kožo na soncu zlahka opeče, postane rdeča, lahko se pojavijo celo mehurji. Priporočamo uporabo zaščitnih krem z visokim zaščitnim faktorjem SPF najmanj 30, raje 50. Svetujemo tudi, da se zaščiti celotna koža, ne le žarišča vitiliga, saj bo tako okolna koža manj pigmentirala in bo razlika med vitiligom in zdravo kožo manjša. Priporočamo tudi nošenje zaščitnih oblačil, sončnih očal in pokrival, da tudi mehansko zaščitimo kožo.

  1. Lokalna terapija

Za manjša področja vitiliga lahko predpišemo določena zdravila v obliki krem ( kortikosteroidna mazila, inhibitorji kalcinevrina, analogi vitamina D), vsa zdravila so dostopna le na zdravniški recept. Običajno jih je potrebno uporabljati dalj časa, posamezna lahko kombiniramo z drugimi načini zdravljenja.

  1. Fototerapija

Najučinkovitejša je ozkospektralna UVB 311 nm fototerapija, kjer obsevamo z UV žarki, ki imajo večji zdravilni učinek, hkrati pa povzročajo najmanj rdečine. Fototerapijo za vitiligo izvajamo običajno 2x na teden, potrebno je večje število obsevanj. Izvajamo jo od oktobra do začetka junija, čez poletje je pavza.

Obsevamo lahko vse telo naenkrat ali pa le posamezne prizadete dele, npr. obraz ali roke.. Obsevanje pričnemo s kratkimi časi, nato pa obsevani čas postopno podaljšujemo. Obsevalne doze, ki jih dosežemo, so odvisne od bolnikove občutljivosti na UV-žarke.

  1. Frakcionirani mikronidling

Frakcionirani mikronidling  je novejša minimalno invazivna oblika zdravljenja v estetski dermatologiji. Za zdravljenje vitiliga ga uporabljamo takrat, ko gre za stabilen vitiligo. Z drobnimi poškodbami kože stimuliramo melanocitne celice, ki so ob robu žarišča vitiliga, v žariščnih repigmentacijah ter v dlačnem foliklu, da migrirajo v področja vitiliga. Postopek je potrebno večkrat ponoviti. Kombiniramo ga lahko z drugimi metodami zdravljenja vitiliga (lokalna terapija, LED terapija, obsevanje z UV žarki).

Vitiligo

Prekrivna kozmetika

Uspešno lahko prekrijemo svetlejše dele kože z ustrezno barvo korektorja, tekočim pudrom, nato nanesemo še puder v prahu za boljšo obstojnost. Za posamezna področja vitiliga lahko uporabljamo tudi samoporjavitvene kreme. Pri prekrivanju oziroma nanašanju izdelkov moramo biti pozorni na robove stika vitiliga z zdravo kožo.  Pomembno je tudi, da ima izdelek ustrezno zaščito pred soncem (SPF).

V našem Dermatološkem centru Derm uporabljamo kozmetiko in make up Reviderm, ki je namenjena občutljivi koži. Če v drogeriji ne boste uspeli najti ustreznega odtenka zase, lahko svojega najdete pri nas. Pomagali vam bomo tudi z nasveti glede nanašanja izdelkov.

Znane osebnosti z vitiligom

Winnie Harlow je svetovno znana manekenka in fotomodel iz Toronta, Kanada. Iskana je prav zaradi svoje bolezni vitiliga, ki je zelo kontrasten na temni barvi polti. Njene fotografije so bile na naslovnicah najbolj znanih modnih revij, kot sta Vouge in Cosmopolitan.

Michael Jackson, ameriški glasbenik (1958-2009), eden najuspešnejših glasbenikov vseh časov, je imel vitiligo že od rane mladosti.

  1. junij – svetovni dan vitiliga

Od leta 2011 je 25. junij  obeležen kot svetovni dan vitiliga, več si lahko preberete na www.25june.org

POKLIČITE NAS
Scroll to Top