Zdravljenje aken

Zdravljenje aken

Akne oziroma mozolji so ena najpogostejših kožnih bolezni. Običajno se pojavijo prvič nekoliko pred puberteto, med 10. in 13 letom in trajajo več let, nato pa počasi same od sebe minejo. Včasih pa akne trajajo tudi do 30. leta starosti, v redkih primerih celo življenje. Nekateri akne prvič dobijo šele v odrasli dobi. Akne se pojavijo na obrazu, vratu, prsih, hrbtu, ramenih in nadlahteh. Čeprav pogosto spontano minejo, pa je zdravljenje priporočljivo, saj s tem skrajšamo čas trajanja bolezni, zmanjšamo izraženost bolezni in preprečimo nastanek brazgotin. Akne običajno prizadanejo oba spola enako pogosto, vendar je med njimi nekoliko razlik. Mlajši moški pogosteje kot mlajše ženski zbolijo za hujšimi oblikami aken, ki trajajo tudi dalj časa. Kljub temu mlajši moški bolj redko kot mlajše ženske poiščejo zdravniško pomoč. Pri ženskah so izbruhi aken pogosto povezani s hormonskimi spremembami med mestrualnim ciklom, pogosto pa akne povzročijo tudi različna kozmetična sredstva.

Na nastanek aken vplivajo dednost, mastnost kože, moški spolni hormoni, delovanje bakterij (predvsem Propionibacterium acnes), imunološki dejavniki in vnetje. V puberteti se poveča izločanje moških spolnih hormonov tako pri moških kot ženskah. Moški spolni hormoni delujejo na žleze lojnice v koži tako, da se – le te povečajo, poveča se tudi izločanje loja in s tem mastnost kože. Žleze lojnice se nahajajo v koži predvsem tistih predelov, kjer so akne najpogostejše (obraz, prsi, hrbet). Običajno se loj izloča iz žleze lojnice po lasnem mešičku na površino kože. Pri aknah pa ostanejo odmrle celice znotraj mešička pomešane z lojem in zaprejo folikel. V mešičkih so običajno prisotne bakterije. Ena od teh je Propionibacterium acnes- P. Ta bakterija je prisotna tudi na koži pri ljudeh, ki nimajo aken. Pri aknasti koži pa postanejo nekatere žleze lojnice zamešane in predstavljajo gojišče za P. acnes, ki se v njih hitro razmnožuje. Kemični produkti, ki jih ta bakterija izloča, povzročijo vnetje v mešičku in njegovi okolici. Nenazadnje na nastanek aken vpliva tudi dednost; pubertetniki, katerih starši, ali starejši bratje ali sestre so  imeli hude akne, imajo večjo možnost, da bodo tudi sami imeli hujšo obliko aken. Zato je pri njih zgodnje zdravljenje še toliko bolj smiselno. Akne nastanejo tudi zaradi stika t.i. komedogenimi snovmi (to so snovi, ki povzročajo nastajanje komedonov, kot so briljantina, katrani ali strojna olja. Komedogene snovi so lahko tudi v kozmetičnih sredstvih.

Glede na izraženost bolezni delimo akne na blage, srednje hude in hude oblike oziroma na komedonske, papulopustulozne in konglobatne akne. Pri komedonskih (blagih) aknah so prisotni odprti in predvsem na obrazu, koža je mastna. Zaprti komedoni so bunčice kožne ali belkaste barve, lahko so posamezni ali jih je več.  Odprti komedon nastane iz zaprtega, na površini komedona je črna kapica. Pri papulopustulozni obliki (srednje hude akne) prevladujejo papule in pustule na obrazu, vratu, hrbtu, prsih in nadlahteh. Papule so bunčice rožnate barve, majhne in čvrste. Pustule so majhni gnojni mehurčki. Nodulocistične akne so hujša oblika aken, ki se pojavijo pri moških. Za bolezen so poleg papul in pustul značilni številni boleči nodusi. Nodusi so velike vnetne spremembe in vsebujejo veliko loja. Večji nodusi lahko segajo globje v kožo in so lahko zelo boleči. Takšna oblika aken vedno zapušča brazgotine.

Zdravljenje aken

Zdravljenje je odvisno od stopnje izraženosti bolezni, bolnikove starosti in spola. Akne vedno zdravimo individualno. Cilj zdravljenja je pozdraviti že obstoječe spremembe in preprečiti nastajanje novih. Običajno traja več tednov, da so rezultati zdravljenja vidni.

Pri zdravljenjeu aken je pomembna redna nega kože s kozmetičnimi preparati, namenjenimi negi aknaste kože, ob tem pa izvajamo tudi kozmetične posege, namenjenjene odstranjevanju odmrle povrhnice. To olajša prodiranje aktivnih sestavin, ki so v kremah, v kožo  (metoda Reviderm). Na ta način tudi očistimo komedone in preprečujemo nastanek vnetja.

Akne ne nastanejo zaradi umazanije. Prepogosto umivanje ali čiščenje kože , kožo draži in stanje še poslabša.

Blage oblike aken zdravimo s kremami, z geli in lotioni, ki vsebujejo antibiotike, benzoil peroksid, azelainsko kislino in derivate vitamina A. Sredstva nanašamo na prizadete dele kože. Lokalna zdravila delujejo tako, da odprejo pore in zmanjšajo število bakterij na koži. Rezultati zdravljenja so vidni šele po 2 do 4 tednih. Nekatera zdravila lahko povzročijo luščenje kože, suhost in rdečino, zato je pomembno, da jih uporabljamo tako, kot je bilo predpisano.  Kadar lokalna terapija ni dovolj uspešna, je potrebno tudi sistemsko zdravljenje.

Hujše oblike aken zdravimo tako, da poleg zdravil, ki jih nanašamo na kožo, zdravila tudi zaužijemo- gre za sistemsko zdravljenje. Sistemsko zdravimo z antibiotiki, oralnimi kontraceptivi in derivati vitamina A. Od antibiotikov najpogosteje uporabljamo tetracikline. Zdravljenje traja običajno več mesecev. Pri zdravljenju hujših oblik aken pri ženskah se včasih odločimo za oralne kontraceptive. Učinek zdravljenja se pokaže šele po 3 do 4 mesecih, zdravljenje pa običajno traja 6-12 mesecev. Derivati vitamina A oziroma retinoidi delujejo na kožo podobno kot vitamin A. Lokalno nanešeni na kožo odpirajo pore in delujejo keratolitično. Sistemsko pa derivate vitamina A (isotretinoin) uporabljamo za  zdravljenje hujših oblik aken, takšnih, katerih predhodno zdravljenje ni bilo uspešno. Zdravilo tudi dolgoročno akne pozdravi. Žal pa ima zdravilo možne številne stranske učinke, zato so med zdravljenjem potrebni redni pregledi pri dermatologu. Zdravilo je teratogeno (povzroča okvare ploda), zato se za  zdravljenje z njim pri ženskah redko odločimo. Običajno nadaljujemo z lokalnim zdravljenjem in redno nego kože, dokler je to potrebno.

Lokalno in sistemsko terapijo lahko kombiniramo tudi z novejšimi fizikalnimi metodami zdravljenja, npr. LED terapijo in laserskim zdravljenjem aken.

Zdravljenje aken
Zdravljenje aken
PRX-T33 terapija
Zdravljenje aken prej in pozneje

Zdravljenje brazgotin po aknah

Kljub temu, da so akne primerno zdravljenje, pa se vseeno lahko zgodi, da na koži ostanejo brazgotine. Te lahko uspešno odpravimo z različnimi postopki, kot so postopek s frakcioniranim mikronidlingom, kemični pilingi in lasersko zdravljenje.  Zdravljenje brazgotin lahko pričnemo šele takrat, ko je stanje na koži umirjeno. Postopke je potrebno običajno večkrat ponoviti.

Zdravljenje aken | Splošna priporočila

 1. Aken ne stiskamo in ne praskamo. To poslabša akne in razširi vnetje. Komedone lahko odstranjuje le za to strokovno usposobljena oseba. Novejši postopki nege aknaste kože, ki jih v Dermatološkem centru DERM izvaja izkušena kozmetičarka v sodelovanju z dermatologinjo, omogočajo čiščenje s pomočjo ultrazvoka (Derma Peel) in mikrodermabrazije (metoda Reviderm). Z ustreznim zdravljenjem bomo akne odstranili tudi brez stiskanja.
 2. Kožo negujemo s preparati za aknasto kožo. Zjutraj in zvečer kožo očistimo s čistilnim sredstvom za aknasto kožo (priporočamo peno) in nanesemo tonik. Običajno enkrat na teden očistimo kožo tudi z encimskim pilingom. Nato nanesemo kremo. Pod kremo včasih svetujemo tudi serum, kjer so sestavine običajno bolj koncentrirane in delujejo protivnetno. Prepogosto umivanje, neprimerne kreme in drgnjenje kože z različnimi preparati lahko draži kožo in akne še poslabša. V našem Dermatološkem centru DERM vam svetujemo glede nege aknaste kože in uporabe primernih preparatov.
 3. Izogibajte se stvari, ki lahko poslabšajo akne, kot so briljantina in geli za lase, katrani, strojna olja, oblačila, ki dražijo kožo,…
 4. Vedno traja nekaj časa, da zdravila, ki jih uporabljate za zdravljenje aken, pričnejo delovati.
 5. Priporočamo zaščito pred soncem.
  Nekatera zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje aken, povečajo občutljivost kože na sonce, zato je priporočljivo, da se sonca izogibate in uporabljate zaščitna oblačila in zaščitne kreme za mastno kožo.

Zdravljenje aken | Neresnice o aknah

 1. Akne so le lepotna tegoba.
  Akne sicer res predvsem kazijo videz in ne vplivajo na splošno zdravje. Pomembno pa vplivajo na psihično počutje ljudi. Nenazadnje, nezdravljene akne lahko pustijo na koži posledične brazgotine, zato je akne priporočljivo zdraviti.
 2. Katero je najboljše zdravilo za zdravljenje aken?
  Akne vedno zdravimo individualno. Krema, ki je nekomu akne pozdravila, pri drugem morda ne bo tako uspešna in jo bo potrebno kombinirati z drugimi zdravili, lahko pa povzroči celo draženje kože. V kolikor sredstva, ki ste jih do sedaj uporabljali, aken niso pozdravila, je potreben pregled pri dermatologu. Ta vam bo predpisal zdravljenje, ki je za vas najbolj primerno.
 3. Ali je stiskanje aken škodljivo?
  Da. Aken ne smemo stiskati ali praskati, saj takšni posegi na koži puščajo trajne posledice- brazgotine. Nikakor ne smemo stiskati vnetnih sprememb, saj lahko razširimo vnetje v globino in tako še povečamo možnost nastanka brazgotin.
 4. Aken ni potrebno zdraviti, saj bodo tako ali tako same minile.
  Akne se sčasoma običajno res same pozdravijo, včasih pa trajajo lahko več let ali celo življenje. Z zdravljenjem skrajšamo potek bolezni in preprečimo nastanek brazgotin. Z zdravili, ki jih imamo danes na voljo, lahko akne uspešno zdravimo in zato res ni razloga, da bi trpeli zaradi aken.
POKLIČITE NAS
Scroll to Top