Fototerapija

Fototerapija

Ugoden učinek obsevanja z ultravijoličnimi (UV) žarki na potek nekaterih kožnih bolezni je že dolgo znan. Fototerapija, kot imenujemo zdravljenje z UV žarki,  je v dermatologiji zaradi visoke varnosti in preprostega izvajanja pogosta metoda zdravljenja številnih kožnih bolezni. Izvajamo jo za zdravljenje številnih kožnih bolezni.

Umetne vire UV- žarkov so začeli uporabljati prvič za zdravljenje luskavice v začetku prejšnjega stoletja. Danes uporabljamo aparate, ki sevajo UVA in UVB žarke.  Za zdravljenje z UV- žarki se lahko odločimo pri luskavici, atopijskem dermatitisu, numularnem dermatitisu, alopecii areati, subakutnem prurigu, vitiligu, lichen ruber planusu, granuloma annulare, srbenju kože zaradi različnih vzrokov (npr. pri ledvično odpovedi), parapsoriazi, nekaterih oblikah T- celičnih limfomov, ekcemu na rokah, …

Pred pričetkom fototerapije je potreben pregled pri dermatologu, ki odloči, ali in katera vrsta fototerapije je za vas primerna. Glede na diagnozo, stanje bolnika, razširjenost bolezni in hkratno uporabo drugih načinov zdravljenja se lahko odločimo za različne vrste fototerapije.

V našem Dermatološkem centru DERM izvajamo:

  • selektivno ultravijolično fototerapijo (SUP)
  • ozkospektralno fototerapijo (UVB 311 nm)
  • lokalno in sistemsko fotokemoterapijo (PUVA)
fototerapija
fototerapija
fototerapija

Fototerapija | Obsevanje glede na obseg težav

Najpogosteje izvajamo ozkospektralno UVB 311 nm in selektivno ultravijolično fototerapijo (SUP), kjer obsevamo z UV žarki, ki imajo večji zdravilni učinek, hkrati pa povzročajo najmanj rdečine. Bolnik naj bi prišel na obsevanje nenamazan (mazilo oz. krema predstavlja filter za UV-žarke). Ves čas obsevanja mora nositi zaščitna očala s filtrom za UV- žarke, da ne bi prišlo do vnetja oči. Obsevamo lahko vse telo naenkrat ali pa le posamezne prizadete dele, npr. lasišče. Če obsevamo vse telo naenkrat, so novejši aparati običajno narejeni tako, da bolnik stoji v sredini kabine, žarilci pa so z vseh strani okrog.

Običajo obsevanje pričnemo s kratkimi časi, nato pa obsevani čas postopno podaljšujemo. Obsevalne doze, ki jih dosežemo, so odvisne od bolnikove občutljivosti na UV-žarke; nastanek blage rdečine na koži je včasih celo zaželen, ni pa zaželeno, da bolnika opeče. Obsevamo 3 do 5-krat tedensko (pri vitiligu lahko le 2-krat tedensko) do skupno običajno 30x oz. odvisno od izboljšanja kožnih spememb. Včasih se po končanem obsevanju odločimo še za vzdrževalno obsevanje.

Fototerapija | Zdravljenje luskavice v lasišču

Poseben problem je trdovratna luskavica v lasišču. Za obsevanje lasišča uporabljamo poseben glavnik, v katerem je UV svetilka. Z obsevanjem pričnemo, ko je lasišče očiščeno in na njem ni lusk, saj luske predstavljejo filter za UV-žarke in obsevanje ne bi bilo uspešno.

Kadar je bolezen bolj razširjena oz. so spremembe bolj zadebeljene (npr. na dlaneh in podplatih), se lahko odločimo za obsevanje z UVA žarki v kombinaciji s fotosenzibilizatorjem psoralenom (fotokemoterapija – PUVA). Sami UVA žarki imajo premajhno energijo, zato moramo obsevanje kombinirati z istočasno uporabo fotosenzibilizatorja-rastlinski ekstrakt meladinina oz. psoralen-, da dosežemo dober terapevtski učinek. Glede na to, kako psoralen uporabljamo, ločimo sistemsko in lokalno PUVA terapijo. Pri sistemski PUVA terapiji bolniki zaužijejo psoralen v obliki kapsul  1 uro pred obsevajem. Izvajamo jo, kadar so kožne spremembe prisotne po vsem telesu.  Pri lokalni PUVA terapiji kožne spremembe (npr. dlani in podplate) namažemo s kremo, v kateri je psoralen pol ure pred obsevanjem. PUVA terapijo izvajamo 2 do 4-krat na teden, največ 2-krat zapored, saj se energija UVA- žarkov v koži kopiči in eritem nastane šele 72 ur po končanem obsevanju.

Zdravljenje luskavice v lasišču
Zdravljenje luskavice v lasišču

Fototerapija | Nezaželeni učinki fototerapije

Najpogostejši nezaželen učinek  je rdečina, ki se pojavi pri fototerapiji UVB 311 nm in SUP  po 12 do 24 urah, pri PUVA terapiji po 72 urah. Rdečini sledi pigmentacija. Pri PUVA terapiji so stranski učinki povezani tudi z uporabo psoralena, predvsem pri sistemski PUVA terapiji lahko zaužitje zdravila spremlja slabost, potrebno je redno spremljati določene vrednosti v krvi.

Dolgoročno  povzročijo UVA- in UVB- žarki kronično aktinično okvaro kože, nastanek hipo in hiperpigmentacij. Na kronično spremenjeni koži lahko kasneje pride do nastanka kožnega raka, za kar pa je potrebno veliko število obsevanj skozi več let.

Fototerapija | Kombinacija za večjo učinkovitost

Fototerapija ima pomembno vlogo pri zdravljenju različnih kožnih bolezni. Obsevanje z UV- žarki lahko kombiniramo z drugimi lokalnimi in sistemskimi zdravili in s tem povečamo uspešnost zdravljenja.  

POKLIČITE NAS
Scroll to Top