Obiščitne našo spletno trgovino

Izpadanje las

Izpadanje las: Povečano izpadanje las

Izpadanje las je dokaj pogosto stanje, ki običajno predstavlja velik problem in povzroča zaskrbljenost. Pri izpadanju las (alopeciji) poleg samega izpadanja las opazimo tudi, da so lasje slabše kvalitete, tanjši, lahko pa že nastanejo gola področja brez las. Zdravljenje je odvisno od vzroka izpadanja las in trenutnega stanje na lasišču, je pa vedno dolgotrajno in včasih traja celo več mesecev, da opazimo izboljšanje.

Izpadanje las: Zakaj lahko lasje bolj izpadajo?

Do povečanega izpadanja las lahko pride po prebolelih infekcijah (gripa, škrlatinka, virusne bolezni,…), v povezavi z jemanjem različnih zdravil, pri hormonskih motnjah (miksedem, hipertoreoza), ob kroničnih boleznih, v povezavi z različnimi vnetji v telesu (granulomi,,…), ob  avtoimunih boleznih, ob hujšem stresu in po porodu.

Tri do dvanajst tednov po delovanju škodljivega učinka pride do povečanega difuznega izpadanja las. Izpade lahko tudi do 1000 las na dan.

Izpadanje las: Koliko las običajno izpade na dan?

Lasje ne rastejo neprekinjeno vse življenje, ampak ima vsak folikel svoj dedno določen ciklus. V lasnem ciklusu ločimo tri obdobje: anageno obdobje rasti, katageno prehodno obdobje in telogeno obdobje mirovanja. V anagenem obdobju, ki traja tri do šest let, zraste las približno 0,35 mm na dan. Katageno obdobje traja le nekaj dni, las preneha rasti in se morfološko spremeni. Sledi telogeno obdobje, ko se las počasi pomika navzven in končno po treh do šestih mesecih izpade. V tem času v foliklih že nastaja nov las. Lase, ko so v telogenem obdobju, izpulimo brez bolečin. To so lasje, ki izpadajo ob vsakodnevnem česanju.

Na človeškem lasišču je večina las v anagenem obdobju, 4-24% las je v telogenem obdobju in približno 1% v katagenem obdobju. Če je na lasišču približno do 100 000 lasnih foliklov, katerih lasni cikel traja 1000 dni, to pomeni, da fiziološko izpade vsak dan do 100 las. Pri različnih boleznih je to razmerje spremenjeno.

Izpadanje las: Koliko las lahko izpade na dan ob povečanem izpadanju las?

Pri različnih boleznih je lahko razmerje med anagenim, telogenim in katagenim obdobjem spremenjeno. Običajno tri do dvanajst tednov po delovanju škodljivega učinka pride do povečanega difuznega izpadanja las. Izpade lahko tudi do 1000 las na dan. Pri hormonskih motnjah lahko pride do manjšega stalnega povečanega izpadanja las, lahko tudi samo na nekaterih delih lasišča (androgena alopecija).

izpadanje las
izpadanje las

Kakšne preiskave običajno opravimo pri povečanem izpadanju las?

 Vzrokov za izpadanje las je veliko, zato je postavitev natančne diagnoze včasih zelo težka; pri tem so nam v pomoč natančni podatki o pričetku in poteku izpadanja las, prebolelih boleznih pred pričetkom izpadanja las, pridruženih boleznih (npr. bolezni ščitnice), prisotnih vnetjih v telesu (zobni granulomi,…). Pri dermatološkem pregledu opravimo natančen dermatoskopski pregled lasišča z digitalni dermatoskopom, običajno so potrebne laboratorijske preiskave krvi, lahko tudi biopsija lasišča.

Novejša diagnostična možnost spremljanja las in stanja na lasišču je dermatoskopski pregled lasišča z digitalni dermatoskopom in računalniška analiza (TrichoLAB analiza), ki nam natančno pokaže število foliklov na določenem delu lasišča, debelino las, število las v lasnem foliklu, število praznih foliklov,…Na ta način dobimo zanesljive podatke o trenutnem stanju na lasišču, možnih bolezenskih vzrokih in z rednimi poslikavami omogoča spremljanje stanja na lasišču.

Najpogostejše oblike izpadanja las in možnosti zdravljenja

Moška plešavost (androgena alopecija) pri moških in pri ženskah

Androgena alopecija je najpogostejša oblika izpadanja las ki se pojavlja tako pri moških kot pri ženskah. Gre za trajno alopecijo. Glavni vzrok za nastanek androgene alopecije je povečana preobčutljivost lasnega folikla na aktiven metabolit moškega spolnega hormona testosterona (dihidrotestosteron), ki vpliva na zmanjšano rast las ter na koncu privede do propada lasnega folikla in lasu. Pri moških je bolj ali manj izražena glede na dedno dispozicijo in jo ne štejemo za bolezen, lahko pa osebe psihično precej prizadene.

izpadanje las
izpadanje las

Simptomatski efluvij

Do povečanega izpadanja las lahko pride po prebolelih infekcijah (gripa, škrlatinka, virusne bolezni,…), različna zdravila, hormonske motnje (miksedem, hipertoreoza), kronične bolezni, lahko tudi stres in porod. Tri do dvanajst tednov po delovanju škodljivega učinka pride do povečanega difuznega izpadanja las. Lasje običajno nato spontano porastejo. Lokalno lahko predpišemo tekočine, ki spodbujajo rast las, z LED terapijo lahko ublažimo oz. umirimo izpadanje las, z mezoterapijo pa učvrstimo novo porasle lase in spodbujamo rast las.

Alopecia areata

Pri alopeciji areati lasje in tudi dlake drugje po telesu izpadajo v okroglih ali ovalnih žariščih, ki so različno velika in se lahko med seboj zlivajo. Alopecija areata lahko preide v totalno alopecijo, kar pomeni, da izpadejo lasje po celotnem lasišču. Včasih pa je lahko prizadeto sicer celo lasišče, vendar so lasje le razredčeni.

Zdravljenje alopecije areate prilagodimo bolnikovi starosti, zdravstvenemu stanju, trajanju in razširjenosti bolezni. Običajno zdravljenje pričnemo z lokalnimi preparati, kasneje pa izvajamo lokalno fotokemoterapijo (PUVA), če lasje še vedno ne porastejo. Včasih se odločimo tudi za sistemsko zdravljenje.

Pri ženskah so vzrok vedno androgeni hormoni, lahko je znamenje povečane sekrecije androgenov (sindrom policističnih ovarijev), preobčutljivost lasnega folikla na androgene hormone pri normalnem izločanju androgenov ali če jemljejo zdravila z andogenim delovanjem.

Pri moških se lasišče najprej razredči v predelu levo in desno ob robu čela, ter na temenu glave, nato se področji počasi večata in na koncu združita. Končno je lahko lasišče popolnoma razredčeno, lasje na zatilju in ob sencih pa ostanejo nespremenjeni.

Pri ženskah se lasišče začne redčiti najprej na temenu glave, spremembe so v začetku lahko zelo blage, kasneje pa postanejo bolj izrazite, tudi lasje so tanjši.

izpadanje las
izpadanje las

Zdravljenje moške plešavosti (androgene alopecije) pri moških in pri ženskah

Na voljo imamo različne lokalne preparate in postopke s katerimi uspešno zdravimo izpadanje las po tipu moške plešavosti pri moških in pri ženskah. Na kožo lahko nanašamo lokalne preparate, npr. minoksidil 2% za ženske in 5% za moške 2x dnevno. Pomembno je, da s terapijo ne prenehamo ko lasje ponovno porastejo, saj se stanje takrat ponovno poslabša.

Poleg lokalnih preparatov obstajajo tudi različna zdravila in postopki, s katerimi spodbujamo ponovno rast las. Pomembno je, da zdravljenje pričnemo že zgodaj, takoj ko opazimo, da se lasje  pričnejo redčiti. Če takrat ne ukrepamo, lasni folikli propadejo in kasneje ni več mogoče spodbuditi ponovne rasti las. Takrat lahko zdravimo tudi s kirurško presaditvijo las.

Pri moškem lahko za zdravljenje predpišemo sistemsko zdravilo – tablete fansterid 1 mg, ki jih je potrebno nato redno jemati. Če zdravilo prenehate jemati, se stanje ponovno poslabša.

Pri ženskah se po dogovoru z endokrinologom lahko predpiše antiandrogena terapija – jemanje zdravil.

Poleg zdravil lahko izvajamo tudi različne postopke, ki pripomorejo k ponovni rasti las oz. lase okrepijo.

LED terapija

Pri LED terapiji gre za obsevanje lasišča z močno vidno svetlobo različnih valovnih dolžin (modra, rdeča, rumena, vijolična) ob manjši prisotnosti infrardečih žarkov. Različne valovne dolžine svetlobe delujejo protivnetno, zmanjšajo vnetje okrog folikla in preprečijo izpadanje las.

LED terapijo izvajamo za zdravljenje začetnih oblik moške plešavosti pri moških in pri ženskah kot samostojno obliko zdravljenja, običajno 1x na teden do skupno 10x, ter v kombinaciji z mezoterapijo in trombocitno plazmo pri napredovalih oblikah moške alopecije.

LED terapijo izvajamo tudi pred in po presaditvi (transplantaciji) las, saj poveča možnost preživetja presadkov in izboljša uspešnost zdravljenja.

Zdravljenje izpadanja las z lastno trombocitno plazmo (PRP)

S injiciranjem trombocitne plazme (PRP) direktno v lasišče oz. v predel razredčenih las lahko vnašamo sestavine, ki spodbujajo rast lasLase tudi okrepijo. Za izboljšanje rasti las, tako pri moških kot pri ženskah, priporočamo v začetku 3 terapije zapored na štiri do šest tednov, nato vzdrževalno terapijo 2x letno. Za boljši učinek zdravljenja lahko trombocitno plazmo kombiniramo z LED terapijo, ki jo izvajamo istočasno 1x tedensko do skupno 10x, ter mezoterapijo, ki jo izvajamo po potrebi glede na stanje lasišča.

Če z omenjenimi terapijami pričnemo dovolj zgodaj, lahko tudi preprečimo nadaljnje izpadanje las, s primerno kombinacijo terapij lase okrepimo.

PRP izvajamo tudi po transplantaciji las, saj s tem okrepimo, preprečimo pa tudi  nadaljnje izpadanje las.

izpadanje las
izpadanje las

Mezoterapija za zdravljenje izpadanja las in učvrstitev las

Mezoterapijo izvajamo tudi za zdravljenje izpadanja las, kjer v predel lasišča vnašamo aktivne sestavine, ki spodbujajo rast las, predvsem pa lase okrepijo. Za lasišče priporočamo 6-8 terapij zapored v začetku v razmaku na en do dva tedna, nato na en mesec. Vzdrževalno terapijo izvajamo po potrebi glede na stanje lasišča. Postopek je primeren tudi za učvrstitev las po transplantaciji.

Za boljši učinek zdravljenja mezoterapijo kombiniramo z LED terapijo, ki jo izvajamo istočasno 1x tedensko do skupno 10x. Kadar lasje bolj izpadajo oz. je močno izražena androgena alopecija, je smiselno v zdravljenje vključiti tudi trombocitno plazmo.

Frakcionirani mikronidling (Dermapen)

Frakcionirani mikronidling (Dermapen) je novejša minimalno invazivna oblika zdravljenja v estetski dermatologiji, s katero pomembno vplivamo na proizvodnjo novega kolagena, spodbuja pa tudi rast las.  Nastavek za frakcionirani mikronidling vsebuje številne zelo drobne mikroiglice za enkratno uporabo s posebno vzmetjo, ki z avtomatiziranimi gibi vibrira in tako ustvarja bolj kontrolirano delovanje. Mikroiglice, dolžina katerih je nastavljiva, povzročajo navpične vbode na koži pod kotom 90 stopinj in površinsko poškodujejo kožo,  s tem spodbujajo njeno obnovo in rast las. Frakcionirani mikronidling običajno izvajamo v kombinaciji s PRP.

Kombinirana terapija

Najuspešnješe je, če pri zdravljenju med seboj kombiniramo različne metode – lokalno, sistemsko terapijo, LED terapijo, mezoterapijo in trombocitno plazmo (PRP).

Pri blažjem, začetnem izpadanju las, zdravljenje začnemo z lokalnimi preparati in LED terapijo, ki jo pogosto kombiniramo z mezoterapijo, saj so lasje običajno tudi tanjši (npr. pričnemo z LED terapijo 1x tedensko do skupno 10x ob hkratnem izvajanju mezoterapija 1x na 1-2 tedna oz. 1x mesečno).

Pri močnejšem izpadanju las poleg lokalne terapije izvajamo zdravljenje s trombocitno plazmo v začetku 2-3x na 4-6 tednov nato na pol leta in LED terapijo 1x teden do skupno 10x, občasno pa lahko dodamo še mezoterapijo za okrepitev las.

POKLIČITE NAS
Scroll to Top