Obiščitne našo spletno trgovino

Odstranjevanje motečih kožnih izrastkov

Na koži se lahko pojavi veliko različnih izrastkov, ki pa večinoma niso nevarni in so za ljudi le estetsko moteči. Z leti se število nekaterih izrastkov lahko povečuje. Izrastki se lahko pojavijo že v najstniških letih, s starostjo pa se njihovo število veča. Med nenevarnimi izrasti pa se lahko pojavijo tudi nevarni, ki so lahko po videzu povsem podobni nenevarnim.

Kožni izrastki so lahko pogosto tudi vzrok za zaskrbljenost saj so lahko zelo podobni nevarnim, nekateri tudi hitro zrastejo, lahko pri drgnjenju tudi zakrvavijo.

Pred odstranjevanjem izrastkov vedno opravimo dermatološki pregled, kjer izrastke najprej pregledamo (tudi z digitalnim dermatoskopom, kadar je to potrebno) in tako ločimo med nevarnimi in nenevarnimi izrastki.  Pri pregledu se tudi odločimo, na kakšen način jih bomo odstranili.

Odstranjevanje motečih kožnih izrastkov I Vzroki za nastanek kožnih izrastkov

Vzroki za nastanek so lahko različni. Pogosto so genetski in nagnjenje za njihov nastanek podedujemo. Lahko se pojavijo tudi zaradi različnih zunanjih vzrokov. Nekateri se pojavijo na soncu izpostavljeni koži, med tem ko se drugi pojavijo večinoma na pokritih delih telesa ali v kožnih pregibih. Vzrok za nastanek so lahko tudi hormonske spremembe, ki se dogajajo v nosečnosti ali v menopavzi, lahko so povezane z debelostjo, staranjem ali motnjo metabolizma maščob. Za mnoge izraste vzroki nastanka še niso znani. Izrastki so predvsem estetsko moteči, večinoma pa niso nevarni. Moteči so lahko tudi v predelih, kjer pride do drgnjenja ali pa se poškodujejo.

Odstranjevanje motečih kožnih izrastkov

Odstranjevanje motečih kožnih izrastkov I Možnosti odstranjevanja motečih kožnih izrastkov

V Dermatološkem centru DERM nenevarne moteče kožne izraste odstranjujemo z nekirurškimi metodami:

  • zamrzovanje s tekočim dušikom- krioterapija,
  • odstranjevanje z električnim tokom: elektrokoagulacija, elektrodesikacija, elektrokavterizacija
  • odstranjevanje s pomočjo radiofrekvenčnega toka (radiofrekvenčna kirurgija)

Kateri način odstranjevanja bo za vas najboljši, se odločimo pri dermatološkem pregledu, odvisno je od vrste izrastka, velikosti in lege na kož. Pomembno je tudi ali se zdravite zaradi kakšne spremljajoče bolezni (sladkorna bolezen, motnje ritma, srčni spodbujevalnik, ….) in kakšna zdravila jemljete (zdravila za redčenje krvi,….).

Prednost radiofrekvenčne kirurgije pred drugimi metodami odstranjevanja je v tem, da manj poškoduje okolno zdravo tkivo, ranica se hitreje zaceli, možnost kasnejše brazgotine ali hipopigmentacije (bele lise) je manjša.

Od načina odstranjevanja sprememb je odvisen tudi čas celjenja rane.
Kadar odstranjujemo s krioterapijo, najprej nastane na tretiranem mestu mehur, po enem tednu krasta, ki se nato počasi odlušči. Da sprememba odpade in se mesto zaceli traja običajno tri tedne.

Pri odstranjevanju z električnim tokom na koži nastane suha krasta, ki običajno v nekaj dneh odpade.

Pri radiofrekvenčni kirurgiji na koži nastane povrhnja erozija, ki se običajno v enem tednu zaceli.

Seboroične bradavice na obrazu
Seboroične bradavice na obrazu

Odstranjevanje motečih kožnih izrastkov | Kateri so najpogostejši moteči kožni izrastki?

Med nenevarnimi kožnimi izrastki se najpogosteje pojavljajo seboroične bradavice, pecljati ali mehki fibromi, čvrsti fibromi, sebacealna hiperplazija in siringomi.

Seboroična bradavica

Seboroična bradavica (lat. Verruca seborhoica) je eden najpogostejših nenevarnih izrastkov, ki se lahko pojavi kjerkoli na telesu, najpogosteje na obrazu in trupu. Čeprav ji pravimo tudi starostna bradavica, se lahko pojavi že kmalu po 20. letu. Pojavijo se kjerkoli na koži. Z leti se njihovo število veča. Pogosto se nagnjenje k nastanku seboroičnih bradavic deduje. Na površini kože se najprej pojavi hrapava tanka luska barve kože ali svetlo rjave barve. S časoma postane temnejše rjave barve, lahko skoraj črna, do kovanca velika in precej debela. Seboroične bradavice, ki so močno temno pigmentirane, so včasih lahko podobe tudi malignemu melanomu, zato pred odstranitvijo največkrat opravimo tudi dermatoskopski pregled.

Odstranjevanje motečih kožnih izrastkov | Pecljati fibromi

Pecljati ali mehki fibromi so ozki, drobni izrastki, ki se najpogosteje pojavijo na vratu in pod pazduhami, v kožnih pregibih ali na vekah, lahko pa kjerkoli na telesu. Vzrok za nastanek ni znan, pogosto se pojavijo v nosečnosti ali v kožnih gubah zaradi drgnjenja kože.

Pecljati fibromi na vratu
Pecljati fibromi na vratu
Razširjene kapilare na nosu
Razširjene kapilare na nosu

Odstranjevanje motečih kožnih izrastkov | Kdaj je primeren čas za odstranjevanje kožnih izrastkov?

Posege običajno izvajamo od septembra do junija, saj je čez poletje večja možnost okužbe po posegu. Pogosto tudi ni zaželeno, da se tretirano mesto takoj po posegu izpostavlja soncu ali da je koža pred posegom pigmentirana.

POKLIČITE NAS
Scroll to Top