Obiščitne našo spletno trgovino

Pregledi pigmentnih znamenj z digitalno dermatoskopijo

Pregledi pigmentnih znamenj z digitalno dermatoskopijo

V Dermatološkem centru DERM opravljamo preventivne preglede pigmentnih znamenj. Pigmentna znamenja pregledamo najprej z ročnim, nato pa še z digitalnim dermatoskopom (FotoFinder). Pri ljudeh, ki imajo številna pigmentna znamenja, jih je smiselno strokovno in natančno spremljati in opazovati njihovo »obnašanje«. V tem primeru opravljamo digitalne dermatoskopske preglede pigmentnih znamenj t.i. Body Scan, kar nam omogoči zgodnje odkrivanje kožnega raka, predvsem melanoma.

Dermatoskopija

Dermatoskopija je sodobna, neinvazivna preiskovalna metoda, s katero pregledujemo pigmentne spremembe na koži. Pri pregledovanju uporabljamo ročni in digitalni dermatoskop.

Pregledi pigmentnih znamenj z digitalno dermatoskopijo
Pregledi pigmentnih znamenj z digitalno dermatoskopijo
Pregledi pigmentnih znamenj z digitalno dermatoskopijo

Pregledi pigmentnih znamenj z digitalno dermatoskopijo | Pigmentna znamenja

Vsi imamo na koži pigmentna znamenja (nevuse). Lahko so le posamezna ali pa zelo številna, tudi več kot 50. Pigmentna znamenja se lahko pojavijo kjerkoli na koži. Predstavljamo si jih kot temno rjave pike, okrogle ali ovalne oblike, enakomerne barve in gladkih robov. Rjavo obarvanje je posledica prisotnosti melanocitov, to so posebne celice, ki proizvajajo pigment melanin.

Pigmentna znamenja so lahko prisotna na koži že ob rojstvu (prirojeni ali kongenitalni nevusi), večinoma pa se pojavijo v prvih dvajsetih letih življenja, nekatera tudi kasneje. Izpostavitev soncu poveča število pigmentnih znamenj, znamenja postanejo tudi temnejša.

Določena pigmentna znamenja se lahko pogosteje razvijejo v eno od oblik kožnega raka – maligni melanom. Takšna pigmentna znamenja imenujemo displastični nevusi; običajno so večja kot 5 mm, neenakomerno pigmentirana (del znamenja je lahko svetlejši, del temnejši, znotraj posameznega znamenja lahko najdemo različne barve, lahko je tudi rdečkasto obarvano, na robovih oz. znotraj znamenja lahko razločimo temnejše pike), niso simetrične oblike, rob je nazobčan.

Ljudje, ki imajo na koži številna pigmentna znamenja, imajo večjo možnost, da dobijo maligni melanom. Zanje priporočamo redne preglede pri dermatologu, ki bo pregledal pigmentna znamenja in ugotovil, ali je kakšno znamenje sumljivo spremenjeno. Pomembno je tudi, da se ljudje sami naučijo rednega pregledovanja pigmentnih znamenj (npr. enkrat mesečno) ter na ta način pravočasno ugotovijo spremembo znamenj, ki jih že imajo na koži ali pa pojava novih sumljivih znamenj. Nujna je zaščita pred soncem, uporaba zaščitnih krem, oblačil, pokrival in sončnih očal. Pomembno je, da spoznamo zgodnje znake, ki nam pomagajo odkriti maligni melanom. V kolikor je znamenje sumljivo, je potrebna kirurška odstranitev.

Pregledi pigmentnih znamenj z digitalno dermatoskopijo | Kdo ima večjo možnost, da dobi maligni melanom?

Vsak lahko dobi maligni melanom, tveganje za nastanek pa je večje pri:

  • svetlopoltih in na sonce bolj občutljivih ljudeh (svetla polt, svetli lasje, modre oči)
  • prisotnost številnih pigmentnih znamenj na koži (več kot 50) in prisotnost displastičnih nevusov
  • prisotnost malignega melanoma pri krvnih sorodnikih
  • povečana izpostavljenost soncu in sončne opekline v otroštvu
  • sončenje v solariju

Pregled pigmentih znamenj pri dermatologu

Na začetku pregleda se pogovorimo o vašem dosedanjem spremljanju pigmentnih znamenj, predhodno morda že odstranjenih znamenjih in histoloških izvidih, ter prisotnosti malignega melanoma v družini. Zanima nas tudi ali morda opažate spreminjanje kakšnega znamenja in kako dolgo.

Pri dermatološkem pregledu pigmentnih znamenj pregledamo kožo vsega telesa, tudi na dlaneh podplatih in v lasišču. Pri pregledu si pomagamo s povečevalno napravo, ročnim in digitalnim dermoskopom, ki nam prikažeta strukturo pigmentnih znamenj in tako lahko ločimo med nevarnimi in nenevarnimi znamenji oziroma znamenji, ki jih je potrebno spremljati. Posebej se pogovorimo tudi o znamenjih za katere sami mislite da so sumljiva.  Pogosto se zgodi, da ob dermatološkem pregledu na koži najdemo suspektno znamenje, ki jih sami morda niste opazili oziroma se vam ni zdelo nevarno. Če na koži najdemo sumljivo pigmentno znamenje vas napotimo na kirurško ekscizijo.

Ob koncu pregleda se pogovorimo tudi o možnostih samopregledovanja in zaščiti pred soncem ter potrebnih nadaljnjih kontrolah, takrat se tudi odločimo kakšno spremljanje pigmentnih znamenj je za vas potrebno oziroma ali potrebujete redno spremljanje pigmentnih znamenj z digitalnim dermatoskopom (Body Scan).

Poslikava pigmentnih znamenj z digitalnim dermatoskopom (Body Scan)

Z digitalnim dermatoskopom imamo možnost rednega spremljanja pigmentnih znamenj. Ob prvem pregledu kožo vsega telesa in nato še pigmentna znamenja poslikamo. Posnetke ob kontrolnih pregledih primerjamo in na ta način natančno ugotovimo, ali se kakšno od pigmentnih znamenj spreminja oziroma so se pojavila nova suspektna znamenja. Na ta način lahko odkrijemo zgodnje oblike kožnega raka predvsem melanoma, ki jih potem kirurško odstranimo.

Preiskavo posebej priporočamo ljudem, ki imajo številna pigmentna znamenja, številna atipična znamenja, če opažajo nastajanje novih pigmentnih znamenj oziroma spreminjanje pigmentnih znamenj, ki so že imeli melanom ali drugo obliko kožnega raka , so svetlopolti,  pegasti in svetlolasi ali so bili v otroštvu pogosto opečeni.

Kako samopregledovati znamenja?

Samopregled kože* naredimo s pomočjo ogledala in upoštevanja kriterijev ABCDE metode.

Pregledi pigmentnih znamenj ikonca 01

01

Pozorno preglejte obraz, ne pozabite na ušesa in pri tem uporabite ogledalo. Preglejte tudi lasišče s pomočjo sušilnika za lase.

02

Preglejte dlani in notranje strani podlakti in nadlakti. S pomočjo ogledala preglejte komolce in pazduhe.

03

Preglejte vrat, trebuh in prsi (ženske naj pozorno pregledajo predel pod dojkami).

04

Preglejte tilnik, ramena in hrbet pred ogledalom ob pomoči drugega, ročnega ogledala. Ne pozabite na zadnjo stran stegen, zadnjico in predel za ušesi.

05

V sedečem položaju preglejte notranjo stran stegen, narte in podplate. Ne pozabite na nohte in predel spolovil, pri čemer uporabite ogledalo.

*Metodo priporoča Fundacija za boj proti kožnemu raku (The Skin Cancer Foundation).

Pregledi pigmentnih znamenj z digitalno dermatoskopijo | Na katere znake moramo biti pozorni pri pregledovanju pigmentnih znamenj?

V kolikor opazite, da se vam kakšno znamenje naglo spreminja ali pa si želite samo preventivni pregled in poslikavo vseh kožnih znamenj, vas vabimo, da se naročite na pregled.

POKLIČITE NAS
Scroll to Top