Izpadanje las

Vzroki za izpadanje las so lahko zelo različni in tako ločimo različne vrste alopecij, ki se med seboj ločijo glede na klinično sliko, način zdravljenja in pričakovani potek bolezni.

Izpadanje las je dokaj pogosto stanje, ki običajno pacientom predstavlja velik problem in povzroča zaskrbljenost. Pri izpadanju las (alopeciji) običajno poleg samega izpadanja las opazimo tudi, da so lasje slabše kvalitete, tanjši, lahko pa že nastanejo gola področja brez las.

Vzrokov za izpadanje las je veliko, zato je postavitev natančne diagnoze včasih zelo težka; pri tem so nam v pomoč natančni podatki o pričetku in poteku izpadanja, prebolelih boleznih pred pričetkom izpadanja las, pridruženih boleznih (npr. bolezni ščitnice), prisotnih vnetjih v telesu (zobni granulomi,…). Pri dermatološkem pregledu opravimo natančen dermatoskopski pregled lasišča in drugih poraščenih predelov kože ter nekatere druge preiskave (preiskava krvi, biopsija lasišča,…).

Zdravljenje je vedno dolgotrajno in včasih traja celo več mesecev, da opazimo izboljšanje.

Izpadanje las | Moška plešavost (androgena alopecija)

Najpogostejša oblika izpadanja je androgena alopecija, ki se pojavlja tako pri moških kot pri ženskah. Glavni vzrok za nastanek androgene alopecije je povečana preobčutljivost lasnega folikla na aktiven metabolit moškega spolnega hormona testosterona (dihidrotestosteron), ki vpliva na zmanjšano rast las ter na koncu privede do propada lasnega folikla in lasu.

Pri moških se lasišče najprej razredči v predelu levo in desno ob robu čela, ter na temenu glave, nato se področji počasi večata in na koncu združita. Končno je lahko lasišče popolnoma razredčeno, lasje na zatilju in ob sencih pa ostanejo nespremenjeni.

moška plešavost
Zdravljenje plešavosti
moška plešavost

Pri ženskah se lasišče začne redčiti najprej na temenu glave, spremembe so v začetku lahko zelo blage, kasneje pa postanejo bolj izrazite, tudi lasje so tanjši.

Zdravljenje plešavosti pri moških in pri ženskah

Na voljo imamo različne lokalne preparate in postopke s katerimi uspešno zdravimo izpadanje las po tipu moške plešavosti pri moških in pri ženskah. Na kožo lahko nanašamo lokalne preparate, običajno enkrat dnevno. Pomembno je, da s terapijo ne prenehamo ko lasje ponovno porastejo, saj se stanje takrat ponovno poslabša.

Poleg lokalnih preparatov obstajajo tudi različna zdravila in postopki, s katerimi spodbujamo ponovno rast las. Pomembno je, da zdravljenje pričnemo že zgodaj, takoj ko opazimo, da se lasje  pričnejo redčiti. Če takrat ne ukrepamo, lasni folikli propadejo in kasneje ni več mogoče spodbuditi ponovne rasti las. Takrat lahko zdravimo tudi s kirurško presaditvijo las.

Pri moškem lahko za zdravljenje predpišemo sistemsko zdravilo – tablete fansterid 1 mg, ki jih je potrebno nato redno jemati. Če zdravilo prenehate jemati, se stanje ponovno poslabša.

Pri ženskah se po dogovoru z endokrinologom lahko predpiše antiandrogena terapija- tabletke.

Poleg zdravil lahko izvajamo tudi različne postopke, ki pripomorejo k ponovni rasti las oz. lase okrepijo.

LED terapija

Pri LED terapiji gre za obsevanje lasišča z močno vidno svetlobo različnih valovnih dolžin (modra, rdeča, rumena, vijolična) ob manjši prisotnosti infrardečih žarkov. Različne valovne dolžine svetlobe delujejo protivnetno, zmanjšajo vnetje okrog folikla in preprečijo izpadanje las.

LED terapijo izvajamo za zdravljenje začetnih oblik moške plešavosti pri moških in pri ženskah kot samostojno obliko zdravljenja, običajno 1x na teden do skupno 10x, ter v kombinaciji z mezoterapijo in trombocitno plazmo pri napredovalih oblikah moške alopecije.

LED terapijo izvajamo tudi pred in po presaditvi (transplantaciji) las, saj poveča možnost preživetja presadkov in izboljša uspešnost zdravljenja.

LED terapija
LED terapija

Zdravljenje izpadanja las s trombocitno plazmo

Z injiciranjem trombocitne plazme direktno v lasišče oz. v predel razredčenih las lahko vnašamo sestavine, ki spodbujajo rast lasLase tudi okrepijo. Za izboljšanje rasti las, tako pri moških kot pri ženskah, priporočamo v začetku 3 terapije zapored na štiri do šest tednov, nato vzdrževalno terapijo 2x letno. Za boljši učinek zdravljenja lahko trombocitno plazmo kombiniramo z LED terapijo, ki jo izvajamo istočasno 1x tedensko do skupno 10x, ter mezoterapijo, ki jo izvajamo po potrebi glede na stanje lasišča.

Če z omenjenimi terapijami pričnemo dovolj zgodaj, lahko tudi preprečimo nadaljnje izpadanje las, s primerno kombinacijo terapij lase okrepimo.

PRP izvajamo tudi po transplantaciji las, saj s tem okrepimo, preprečimo pa tudi  nadaljnje izpadanje las.

Mezoterapija
Mezoterapija

Mezoterapija za zdravljenje izpadanja las in učvrstitev las

Mezoterapijo izvajamo tudi za zdravljenje izpadanja las, kjer v predel lasišča vnašamo aktivne sestavine, ki spodbujajo rast las, predvsem pa lase okrepijo. Za lasišče priporočamo 6-8 terapij zapored v začetku v razmaku na en do dva tedna, nato na en mesec. Vzdrževalno terapijo izvajamo po potrebi glede na stanje lasišča. Postopek je primeren tudi za učvrstitev las po transplantaciji.

Za boljši učinek zdravljenja mezoterapijo kombiniramo z LED terapijo, ki jo izvajamo istočasno 1x tedensko do skupno 10x. Kadar lasje bolj izpadajo oz. je močno izražena androgena alopecija, je smiselno v zdravljenje vključiti tudi trombocitno plazmo.

Izpadanje las | Kombinirana terapija

V zdravljenju običajno med seboj kombiniramo lokalno terapijo, LED terapijo, mezoterapijo in/ali trombocitno plazmo.

Pri blažjem, začetnem izpadanju las, zdravljenje začnemo z lokalnimi preparati in LED terapijo, ki jo pogosto kombiniramo z mezoterapijo, saj so lasje običajno tudi tanjši (npr. pričnemo z LED terapijo 1x tedensko do skupno 10x ob hkratnem izvajanju mezoterapija 1x na 1-2 tedna oz. 1x mesečno).

Pri močnejšem izpadanju las poleg lokalne terapije izvajamo zdravljenje s trombocitno plazmo v začetku 2-3x na 6 tednov nato na pol leta in LED terapijo 1x teden do skupno 10x, občasno pa lahko dodamo še mezoterapijo za okrepitev las.

Izpadanje las | Druge vrste izpadanja las

Poleg moške plešavosti so lasje na lasišču lahko razredčeni tudi zaradi drugih vzrokov, kot so avtoimune bolezni, po prebolelih obolenjih, zaradi stresa, v povezavi z različnimi vnetji v telesu,…

Alopecija areata

Pri alopeciji areati lasje in tudi dlake drugje po telesu izpadajo v okroglih ali ovalnih žariščih, ki so različno velika in se lahko med seboj zlivajo. Alopecija areata lahko preide v totalno alopecijo, kar pomeni, da izpadejo lasje po celotnem lasišču. Včasih pa je lahko prizadeto sicer celo lasišče, vendar so lasje le razredčeni.

Zdravljenje alopecije areate prilagodimo bolnikovi starosti, zdravstvenemu stanju, trajanju in razširjenosti bolezni. Običajno zdravljenje pričnemo z lokalnimi preparati, kasneje pa izvajamo lokalno fotokemoterapijo (PUVA), če lasje še vedno ne porastejo. Včasih se odločimo tudi za sistemsko zdravljenje.

izpadanje las
izpadanje las
POKLIČITE NAS
Scroll to Top